Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Zanthoxylum piperitum - japánbors

piperitum-1.png

Magyar nevek: japán bors, japán borsfa, sanshō
Család: Rutaceae (rutafélék)
Rokonság: közel áll a „szecsuáni borsokhoz” (pl. Z. bungeanum), nem rokon a fekete borssal (Piper nigrum).

Morfológia

  • Életforma: lassú növekedésű, lombhullató cserje vagy kis fa (2–5 m).

  • Hajtás/ág: kéreg fiatalon zöldes-barnás; a nóduszokon jellegzetes kétágú tüske (páros tövisek).

  • Levél: páratlanul szárnyalt, többnyire 5–11 (ritkábban 13) tojásdad, 2–5 cm-es levélkével; a szélen finoman fűrészes-csipkés; a levéllemezben mirigypontok (illóolaj-tartó) láthatók és erősen citrusos-borsos illatú.

  • Virág: kétlaki; kicsi (3–5 mm), zöldessárga, ernyős bugákban; tavasz–kora nyár.

  • Termés: 3–5 mm-es, vöröses-barnára érő hólyagos tok (folliculus), éréskor felreped, és egy-egy fényes fekete mag látszik.

  • Kéreg/íz: csípős, zsibbasztó hatás – jellegzetesen „bizsergető”.

Elkülönítő bélyegek

  • Páros tövisek a nóduszokon.

  • Kis, illóolajos levélkék csipkés széllel.

  • Kétlaki virágzat, apró vöröses termés, fekete maggal.

  • Íz- és illatprofil: citrusos, zsibbasztó (sanshoolok).

Kémia és felhasználás

  • Fő hatóanyagok: sanshoolok, sanshoamidok, illóolajok (limonén, citronellál stb.).

  • Konyhai használat: Japánban „sanshō” néven a terméshéj szárítva-őrölve fűszer (pl. unagi, yakitori, tori-nanban), a fiatal hajtások/levelek (kínome) frissen fűszernövényként; a magok nem használatosak.

  • Gyógyászati/népi: emésztésserkentő, enyhe antiszeptikum.

  • Egyéb: dísznövényként is ültetik; fiatal tüskés vesszőkből sövény nevelhető.

Ökológia

  • Élőhely: hegy- és dombvidéki örökzöld–lombhullató erdők szegélye, ligeterdők, bozótosok; jól tűri a félárnyékot.

  • Talaj: jó vízáteresztő, gyengén savanyú–semleges vályog; pangó vizet nem kedveli.

  • Tűrőképesség: mérsékelt fagytűrés; szárazságot közepesen viseli.

  • Szaporítás: magvetéssel (hideghatás szükséges), félfás dugvánnyal; termő-/porzó egyedek külön.

  • Kártevők/betegségek: általában kevés gond, de takácsatka, pajzstetű megjelenhet.

Növényföldrajzi leírás (areológia)

  • Őshonos elterjedés:

    • Japán – Hokkaidótól Kjúsúig elterjedt, különösen a hegyvidéki erdők szegélyein; itt a legtipikusabb.

    • Koreai-félsziget – déli és középső részek.

    • Kína – főleg a keleti-északkeleti tartományok (pl. Liaoning, Shandong, Jiangsu), foltszerű előfordulások a középső hegyvidékeken.

  • Magassági öv: tengerpart közeli dombvidéktől kb. 1500 m-ig (helytől függően).

  • Florisztikai hovatartozás: Kelet-Ázsia (Sino-Japán flóraterület) templáris eleme; a Zanthoxylum nemzetség kelet-ázsiai diverzitásközpontjának tagja.

  • Másodlagos/terjedő állományok: kertészeti bevezetés Európában és Észak-Amerikában (dísz- és fűszernövény); elszabadulása ritka és lokális, inváziós státusza általában nem jelentős.

  • Rokon, gyakran kevert fajok a kereskedelemben:

    • Z. bungeanum (kínai/szecsuáni bors) – nagyobb, vastagabb terméshéj; erősebb, gyantás aroma.

    • Z. simulans – ÉK-Kína; durvább tüskék, eltérő illat.

    • Z. armatum – D-Ázsia; melegebb klímát igényel.

Fenológia (Kelet-Ázsia mérsékelt öv)

  • Lombfakadás: kora tavasz.

  • Virágzás: április–május.

  • Termésérés: nyár vége–ősz eleje; ekkor gyűjtik a fűszernek való perikarpiumot.

Etimológia:

  • Zanthoxylum — a név a görög xanthós (ξανθός = „sárga”) és xýlon (ξύλον = „fa, faanyag”) szavakból ered, tehát jelentése kb. „sárgafa”. A név a fajok sárgás színű fájára/kéreganyagára utal.

    • A „Zanthoxylum” forma Linné-től származó helyesírási alak; a későbbi „Xanthoxylum” írásmód logikusnak tűnik ugyan a görög eredet miatt, de a botanikai nevezéktanban a Z-vel írt alak konzervált és a hivatalosan elfogadott.

  • piperitum — latin melléknévi alak a piper („bors”) szóból → piperitus/piperitum = „borsos, borsízű, borsra emlékeztető”. A faj jellegzetes, csípős-zsibbasztó, „borsos” ízére és illatára utal.

  • Szerzői jelzés: Zanthoxylum piperitum (L.) DC. — azaz a faji név alapját Linné adta, és A. P. de Candolle helyezte át a Zanthoxylum nemzetségbe.

  • Köznevek etimológiája: a japán sanshō (山椒) név a san („hegy”) és shō („bors”) elemekből áll; a kínai konyhában használt „huājiāo/山椒” megnevezések rokon fajoknál is előfordulnak.

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek